Conclusions de la taula sobre atur i drets socials

El passat dissabte dia 21 de març va tenir lloc a la sala adjunta de la Biblioteca Comarcal de Tàrrega una taula rodona organitzada per la CUP amb el títol “Lluita contra l’atur i els drets socials”.

A partir de la globalització, les grans multinacionals van començar a deslocalitzar les seus de les seves empreses a d’altres països amb el pretext d’augmentar els seus beneficis. La realitat aquí a Catalunya com a d’altres països va ser el tancament de moltes empreses i com a conseqüència l’augment de l’atur i la precarietat de la mà d’obra.

En aquest context, l’objectiu de la taula rodona era analitzar a grans trets la situació econòmica i laboral actual i a la vegada plantejar diverses alternatives a l’organització empresarial.

La primera ponent va ser Susanna Folorà, la qual ens exposà la seva experiència personal i professional en la creació d’una cooperativa anomenada “Cooperativa del Metall tecnològic” situada a Cercs (El Berguedà) http://www.metalltecnologic.cat/. A partir del tancament de l’empresa en la qual ella treballava, 4 dels treballadors van decidir fundar l’esmentada cooperativa. La ponent va emfasitzar la manca informació i assessorament a l'hora de crear la cooperativa i les dificultats amb les que es van trobar. La conclusió final és que el treballador pot acabar sent un agent de canvi per millorar la seva pròpia situació laboral, i que cal fomentar el cooperativisme des de l'escola i la formació de tècnics assessors municipals en aquest àmbit.

El segon ponent, l'advocat Carles López va parlar de l’actual reforma laboral i sobre com aquesta no ha millorat la situació dels treballadors, sinó que ha empitjorat les seves condicions laborals, com l'eternització del període d'aprenentatge, l'augment de la durada dels períodes de prova, avantatges empresarials en la reducció de cotitzacions a la S.S., l'eliminació dels convenis col·lectius, facilitats per a l'acomiadament, reducció d'indemnitzacions per acomiadaments improcedents, reducció del sou en període de baixa per malaltia de treball... A més, s’exposà el tema de la privatització dels serveis d’orientació laboral de les oficines de treball d’arreu de Catalunya. L’administració pública ha delegat els serveis d’orientació i intermediació laboral a les Agències de Col·locació, que poden ser entitats, associacions i empreses de treball temporal, fet que ha suposat una subordinació afegida a la condició de treballador.

Una de les principals conclusions del debat posterior, va ser que cal un replantejament del model laboral. En aquest sentit, el cooperativisme apareix com una alternativa econòmica i laboral prou interessant, perquè fa protagonistes actius del canvi als propis treballadors. Per altra banda, es va destacar la importància d'una economia arrelada al territori que, combinada amb un comerç de proximitat, ha de reforçar l'estructura econòmica local, per tal de no desenvolupar una dependència excessiva dels grans grups inversors deslocalitzats.

Cal un replanejament del model laboral on el cooperativisme i la implicació activa dels treballadors són eines de transformació molt importants