La CUP de Tàrrega presenta el programa electoral amb prop de 300 propostes concretes per guanyar les properes eleccions municipals

La CUP vol "liderar les polítiques socials municipals a partir del 28 de maig"

La CUP de Tàrrega ha fet públic el programa electoral dimarts 10 de maig a través de les xarxes socials i de la seva web. Ha estat la primera candidatura a donar-lo a conèixer. Els cupaires han presentat el text, de 36 pàgines, amb què volen liderar el bloc d'esquerra després de les properes eleccions municipals i han fixat les seves prioritats programàtiques per governar la ciutat. Els sis eixos presentats desgranen una bateria de 285 propostes concretes de diverses temàtiques i on conflueixen els posicionaments de l'assemblea de la CUP i les aportacions rebudes en les assemblees obertes i les que la ciutadania ha enviat via xarxes socials a la candidatura.

 

El primer dels eixos és la transformació feminista, on destaquen, entre altres, propostes sobre gènere LGBTIQA+, diversitat funcional i antiracisme. Una mesura concreta és impulsar una cooperativa de cures i tasques de la llar, com han fet Bellpuig o Cervera. A més, proposen, aplicar paràmetres d'accessibilitat universal o Disseny per a Tothom i introduir la perspectiva de gènere en totes les decisions urbanístiques de la ciutat.

 

El segon dels eixos és la tasca per la sostenibilitat, on destaquen propostes sobre energia, món rural, repoblament, urbanisme, mobilitat, medi ambient i pagesia. En aquest eix, aposten per la creació d'una Regidora de Transició Energètica, millorar la xarxa de transport públic per interconnectar tots els pobles del municipi, fer un pla per millorar l'eficiència energètica de tots els equipaments municipals i activar una taula sectorial per abordar els problemes específics de la pagesia. A més, la candidatura independentista ha mostrat el seu compromís amb la gestió de residus porta a porta diverses vegades.

 

El tercer dels eixos és la garantia del drets socials, on destaquen propostes sobre habitatge, serveis socials, esports, educació, participació ciutadana i salut, com crear xarxes de cures d'infants i persones grans per a famílies que no poden fer conciliació, crear un cens municipal de persones grans que viuen soles, reclamar a la Generalitat que Tàrrega pugui disposar d'uns serveis socials gestionats directament per l'Ajuntament i desplegar, dinamitzar i donar a conèixer el nou Reglament de Participació Ciutadana, instar al Consell Comarcal a incloure l'escola Maria Mercè Marçal en la ruta de transport escolar dels municipis de Tàrrega i impulsar la creació d'un patronat d'esports on hi hagi representants de les entitats i clubs esportius de la ciutat.

 

El quart del eixos és el compromís amb els serveis públics. La CUP proposa la remunicipalització de l'aigua, tal com ha defensat els últims anys. En aquest sentit, també proposa la creació d'una empresa pública municipal per poder gestionar directament alguns dels serveis públics, com l'aigua o com podrien ser la zona blava o el Complex Piscines Tàrrega. Per la CUP, l'objectiu és tenir "un control més democràtic i directe dels serveis públics, especialment de l'aigua com bé de primera necessitat".

 

El cinquè dels eixos és l'incentiu de l'economia social, amb propostes sobre el finançament municipal, la lluita contra l'atur, l'activació econòmica i el comerç local, com apostar per una fiscalitat progressiva amb perspectiva social, ambiental i de gènere, subvencionar l'IBI a aquelles propietàries que posin a lloguer un habitatge a través d'una borsa pública, vetllar pels llocs de treball al municipi i promoure el cooperativisme i l'economia social com una alternativa empresarial viable.

 

L'últim dels eixos és la cultura. El programa inclou propostes sobre associacionisme, cultura, patrimoni, festivals, memòria històrica llengua, República Catalana i internacionalisme. En aquest sentit, destaca continuar el projecte de recuperació de l'obra, la figura i el llegat de Manuel de Pedrolo; enfortir l'autoorganització ciutadana en associacions i entitats com una de les bases principals per una societat de persones lliures, responsables i democràtiques; crear espais de memòria històrica de la Guerra Civil i la dictadura franquista per reparar la dignitat de les víctimes, i facilitar i acompanyar tècnicament les entitats en els tràmits burocràtics de relació amb les administracions.

 

La candidata de la CUP, Laia Recasens, assegura que volen "liderar les polítiques socials municipals a partir del 28 de maig" i fer-ho "des de la base social i independentista per lluitar incansablement i des dels Ajuntaments per avançar i culminar el camí cap a la República Catalana".

 

Podeu veure el programa i el complet de propostes aquí:

https://issuu.com/cuptarrega/docs/programa_electoral_cup_t_rrega

 

 

 

El programa té en compte el feminisme de manera transversal i posa en valor la gestió de l'energia, els residus, l'aigua i la creació d'una empresa pública municipal