Participar des dels fonaments
Mentrestant continuem sense tècnic de participació ciutadana, no hi ha instal·lacions en condicions per a les entitats, el pressupost de participació per al 2019 és un 28 % menor que el pressupost definitiu del 2018 i la dotació per a activitats de participació i juntes de districte, ha disminuït respecte el 2017 i 2018.
La salut democràtica es mesura pel grau d'implicació ciutadana en les decisions d'un govern i per la implementació d'eines perquè aquesta pugui expressar-se adequadament i ser propositiva, més enllà de fer de comparsa de decisions premeditades per l'elit governant.
Fomentar i engegar aquest feedback participatiu és una feina a llarg termini, i com hem proclamat sempre, la participació ha de ser un eix transversal a tot el programa de govern. A Tàrrega què tenim?
Tenim un pla de Mobilitat externalitzat a una empresa privada per 17.990 euros. El pla inclou una fase participativa. L'ajuntament no fa seguiment del procés participatiu i el delega a l'empresa. Detectem mancances i contradiccions i demanem informació sobre el seu desenvolupament. Finalment es presenta el pla i efectivament, com ja havíem advertit, la fase participativa està esbiaixada i coixeja. L'equip de govern no ho havia detectat i nosaltres aconseguim introduir esmenes i ampliar la fase participativa demanant l'ampliació de la consulta a tots els centres escolars, clubs esportius, Casal Cívic, Escola Alba i Associació Alzheimer.
Tenim simbologia franquista a l'espai públic i demanem reiteradament retirar les plaques de l'Instituto Nacional de la Vivienda (INV) amb el jou i les fletxes, i també el símbol franquista de la creu de la plaça Major. Proposem realitzar una Audiència Pública sobre aquesta simbologia i la restitució de la memòria històrica col·lectiva a l'espai públic. Què s'ha fet? Reunions a porta tancada, decisions preses en Juntes de Govern. Tot en el més escrupolós silenci i opacitat, publicitant posteriorment fets consumats a base de comunicats de premsa.
I finalment tenim un pressupost participatiu externalitzat a una empresa per 13.900 euros. Realitzat precipitadament, l'últim any de legislatura, encetant la precampanya electoral i posant un pegat al fet que el reglament de participació està desat en un calaix i redactat d'esquena a la ciutadania, dificultant la possibilitat d'articular processos participatius que ajudin a conèixer les diferents realitats i necessitats de la ciutadania i vehicular solucions entre totes. Mentrestant continuem sense tècnic de participació ciutadana, no hi ha instal·lacions en condicions per a les entitats, el pressupost de participació per al 2019 és un 28 % menor que el pressupost definitiu del 2018 i la dotació per a activitats de participació i juntes de districte, ha disminuït respecte el 2017 i 2018.
Comencen la casa per la teulada i només els preocupa la façana.
CUP Tàrrega
Article publicat a la revista Nova Tàrrega del dia 11 de gener de 2019 i a la revista d'informació municipal número 2