Per què no assistirem als actes religiosos de la Festa Major de Tàrrega

Article publicat a la revista Nova Tàrrega el dia 6 de maig de 2016 amb motiu de la moció que vam presentar al passat Ple de l'Ajuntament de Tàrrega demanant que el consistori fes explícita la voluntat de separar els afers religiosos dels afers polítics. La moció fou rebutjada, amb els vots en contra de CiU i PSC, l'abstenció d'ERC i el vot favorable del Comú de Tàrrega i la CUP. En document adjunt podeu consultar la moció.

Laïcitat i religió

Els regidors de la CUP de Tàrrega no assistirem als actes religiosos de la Festa Major de la nostra ciutat, no pas per falta de respecte envers les creences religioses, sinó justament pel motiu contrari: per respecte envers la pluralitat confessional i el dret a la laïcitat de la població targarina.

A Tàrrega ha esdevingut una tradició que l’alcalde i els regidors assisteixin a les misses de Festa Major, concretament a tres: la missa de les Santes Espines del dia 13 de maig, a la missa del dia 14 del mateix mes en honor a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de l’Alba, i també a la missa que se celebra per la Festa Major de setembre a l’ermita de Sant Eloi. Nosaltres creiem que aquests fets vulneren el laïcisme que tota institució ha de mantenir, i és per això que hem demanat als altres regidors del consistori que tampoc hi assisteixin en qualitat de càrrecs electes. Això no treu, naturalment, que hi puguin participar a nivell personal, decisió que veuríem molt respectable.

A més, la nostra formació no se sent legitimada a participar en actes que separin de forma elitista el públic i la Corporació Municipal. Creiem que la Festa Major és dels targarins, i el protagonisme l'han de tenir les entitats i associacions vinculades a la cultura popular.

És per aquests motius, doncs, que ens disposem a gaudir de la festa com a ciutadans, i al costat dels nostres conciutadans, a qui desitgem una molt bona Festa Major.

CUP Tàrrega

Article publicat a la revista Nova Tàrrega, 6 de maig de 2016

 

Allò que ha d'estrènyer els lligams d'una comunitat ha de ser la voluntat de conviure d'acord amb els principis de justícia, el bé comú i el benestar general, i és amb aquests principis amb els que cal associar els càrrecs electes, i no amb les creences i els símbols religiosos d'una part de la població.