La CUP de Tàrrega presentarà al proper Ple una moció en contra dels acords internacionals de lliure comerç CETA, TTIP i TISA

Consideren que aquests acords són un frau i un atemptat contra la sobirania dels pobles i les institucions

El grup municipal de la CUP de Tàrrega, recollint la iniciativa de la Plataforma Stop CETA Ponent-Pirineus, presentarà al proper Ple de l'ajuntament una moció de rebuig als tractats comercials CETA, TTIP i TISA.

La formació manifesta que “l'Acord Integral d'Economia i Comerç (CETA) entre Canadà i la UE que es pretén aprovar en breu, és un acord que, de la mateixa manera que s’ha produït amb els acords de lliure comerç entre els EUA i Europa (TTIP) i l'acord per la liberalització dels serveis (TISA), ha estat negociat en secret, deixant al marge la participació de la ciutadania i menystenint la sobirania dels pobles i les institucions. Els únics interessos que s’han tingut en compte en la negociació són els de les grans empreses transnacionals i el capital financer”.

També consideren molt greu la utilització de tribunals privats d’arbitratge (ISDS - Investor to State Dispute Settlement) mitjançant els quals les grans corporacions privades podran denunciar els estats, al marge de les legislacions nacionals quan vegin perjudicats els seus interessos. Els estats, o els municipis, estaran obligats a pagar indemnitzacions multimilionàries pels suposats beneficis que aquestes empreses deixarien de guanyar pels canvis legislatius democràticament decidits.

Tots aquests tractats, afirmen, “suposaran vulnerar el principi de precaució vigent a la Unió Europea, segons el qual hi ha tot un seguit de productes químics i transgènics que actualment estan prohibits a la UE i a partir d'ara es podrien importar”. En aquesta mateixa línia, concretament el CETA “també suposarà la desaparició de totes les denominacions d’origen protegides de les terres de Lleida, excepte les del vi, el cava i oli. Això suposarà deixar desprotegides moltes petites produccions agrícoles de qualitat i proximitat afectant directament a bona part del teixit empresarial del territori lleidatà”.

Des de la CUP de Tàrrega consideren que “tots aquests acords comercials representen una agressió brutal a la democràcia, no només pel greuge econòmic sinó per la pèrdua de drets socials que comportarà la liberalització i consegüent privatització dels serveis públics i la pèrdua de drets laborals basada en desigualtats normatives en matèria laboral entre els diferents estats”.

La formació creu que aquest debat “és oportú en l'àmbit municipal perquè les administracions locals, com a entitats més properes al ciutadà, tenen el deure d’estar atents a les conseqüències de tots aquests tractats i protegir els drets econòmics i ambientals que els pugin afectar directament”.

CUP Tàrrega, 20 d'octubre de 2016