D'allò que toca i no toca parlar al Ple

Aquesta és la nostra crònica de l'últim Ple de l'Ajuntament de Tàrrega de dijous passat, 24 de novembre. Aconseguim, gràcies a les al·legacions presentades, la revisió de taxes per a les terrasses, consensuades amb els establiments. Parlem de pressupostos, malgrat no agradi. Piscina municipal coberta, un cop més. Finalment, càrrecs de confiança que muten a càrrecs polítics

Ple novembre 2016

Pressupostos

L'últim Ple de novembre començava uns dies abans de celebrar-se amb la pregunta que vam formular desde la CUP, el passat Ple d'octubre: "Per quan els nous pressupostos del 2017?". La resposta fou: "Al novembre". Finalment, dels pressupostos no en sabem res de res, ens diuen que ens anem mirant els d'aquest any. Com podeu veure, l'ordre copy-paste també val pels pressupostos de l'ajuntament, i així anem fent!. Per cert, us deixem enllaçats els pressupostos del 2016 en aquesta mateixa notícia, per si algú vol posar en marxa la imaginació i visualitzar els del 2017, però tingueu en compte les modificacions que us expliquem tot seguit...

Canvis a la regidoria de cultura

El Ple, de fet, continuava amb una modificació del pressupost del 2016 relacionada amb les retribucions dels regidors. Una modificació que afectarà el pressupost del 2017. Com és que ens van dir que els pressupostos els tindrien al novembre?. La modificació ve a tomb perquè s'ha eliminat l'últim càrrec de confiança que quedava, el de gerent de cultura, un dels dos càrrecs tècnics que hi havia a l'Ajuntament de Tàrrega.

Primera observació: els dos càrrecs de confiança sumaven 82.412 euros. Aquests diners han estat redistribuïts en els sous de tres regidories. Nosaltres insistim en parlar de pressupostos, d'austeritat i de la excepcionalitat de les finances locals amb un deute total, a desembre de 2015, de 16.900.000 Euros. Apuntem la incongruència del traspàs de diners i cadires de càrrecs tècnics a polítics. Alguns regidors es posen nerviosos, hi ha rumors a micròfon tancat i l'alcaldessa talla la nostra intervenció: això no toca, no estem parlant de pressupostos. Nosaltres insistim. Estem votant també una modificació de pressupost! Tot plegat, prou eloqüent, no?

Segona observació: si aquest càrrec de confiança era tant important, perquè no s'ha cobert mitjançant un concurs obert i transparent amb una figura formada i amb experiència a Tàrrega? Pregunta sense resposta. El joc polític de les cadires continua ben vigent i per molt que es parli de nova política hi ha maneres de fer que no canvien.

Modificació de la taxa de les terrasses

Avança el Ple i arribem al punt on es modifica l'ordenança que regula la taxa de les terrasses i tarimes en espais públics pel 2017. Ara si! Després de les al·legacions que la CUP vam presentar el passat juny contra una proposta de taxes que no havia estat consensuada amb els establiments afectats i informada a última hora, sense la documentació necessària ni dins els terminis legals, finalment podem dir que estem contents que s'hagi escoltat als establiments i s'estableixin unes tarifes acordades per les dues parts. Hi vam votar a favor.

La piscina municipal coberta

Continuem endavant i tornem a un problema que ve de lluny i que està enquistat, la piscina municipal coberta. Creiem que en aquest tema l'abstenció no és una opció. Hi ha un problema conegut i clar i cal solucionar-lo, cal prendre decisions i proposar solucions. Per això vam votar a favor de desestimar el recurs de reposició de l'empresa gestora contra la decisió del passat Ple de setembre, on es va acordar fer-los pagar les obres de reparació que els corresponen. Tot i això, vam exigir un cop més, a l'equip de govern una auditoria d'incompliments de contracte i la realització d'un estudi econòmic i de gestió per poder valorar d'una manera pública i transparent quan ens costaria a nivell econòmic i a nivell de gestió assumir la gestió directa de la piscina.

De la famosa comissió de seguiment que venim reclamant des del primer dia que vam entrar a l'ajuntament, no en sabem res. Està estipulada en el contracte, es va aprovar en un Ple i consta en un cartipàs. Ho hem dit del dret i del revés, per activa i per passiva, i el regidor d'esports -mai més ben dit- passa olímpicament, tirant pilotes fora cada cop que la reclamem. És imprescindible un espai de debat, amb totes les cartes sobre la taula, amb tota la informació, amb temps, amb totes les parts implicades i amb transparència. Serà un procés llarg, feixuc, i el problema s'ho mereix.

Precs i preguntes

Finalment arriba el torn de precs i preguntes. Fem un aclariment sobre els terminis legals que tenim per accedir a la informació abans del Ple, ja que no tots els regidors n’eren conscients. Ara queda clar quan tindrem accés a la informació. Malgrat les dificultats patides, estem contents que quedi clar a tothom.

Per acabar, tornem a recordar una pregunta que vam fer a l'últim Ple: Perquè l'aigua a Tàrrega no es regula mitjançant una TAXA enlloc d'un Preu Públic?. Ens tornen a repetir que encara no ho han estudiat.  Esperem que aquesta resposta toqui al proper Ple.

CUP Tàrrega